Lidt om petanque ... og petanque-sporten


Petanque er .....

en anderledes måde at mødes på i en venskabelig, spændende og fascinerende atmosfære


fyldt med fransk charme, italiensk temperament - og dansk hygge


sporten - hvor der på eliteniveau kræves stor koncentrationsevne og god fysik


sporten - hvor den glade livsnyder også kan være med


sporten - hvor der ikke kræves den store investering for at komme i gang


spillet - hvor grundreglerne er overskuelige - og kan læres hurtigt


sporten  - hvor der også er plads til dig i en af landets ca. 70 organiserede klubber under DPF


sporten, der kan spilles af begge køn, store og små, gamle og unge på lige vilkår


Benyt den næste chance du får - ’Spil Petanque’. Petanque er en gren af 'Boule-familien', der dækker over mange forskellige kuglespil. Spillet er ikke mere end knapt 100 år gammelt - og stammer i sin nuværende form fra Sydfrankrig. Det blev 'opfundet' i La Ciotat ved Middelhavet lige øst for Marseille af en gammel gut i kørestol, som ikke magtede at kaste kuglerne ud på de store længder over 20 meter.

I officielle turneringer og nationale- og internationale mesterskaber spilles der i dag på baner, der måler 4x15 meter, men mindre kan også 'gøre det'. Det bedste er en grusbane eller en parksti, men hvis viljen er til stede, kan næsten alle underlag bruges, dog mere i privat regi.





De kugler, der benyttes i dag, er fremstillet af metal og produceres på store moderne maskiner på fabrikker, der hovedsageligt ligger i hjertet af Frankrig.
Her findes også verdens eneste Boulemuseum - et besøg værd, hvor man tydeligt kan se, hvilken udvikling der har været fra de sømbeslåede trækugler, der lå i vand for ikke at revne - og til messing og stålkugler med forskellige behandlinger af overfladen. Flotte mønstre på kugler i mange forskellige vægte og diametre giver spillerne mulighed for at vælge lige den kugle, de ønsker sig til den opgave, de har valgt på et hold.

Ved petanque er det sådan, at man kan være bedst til 'indlæg' eller 'skydning'. En indlægger har oftest en lille kugle med stor hårdhed og relativ høj vægt - hvorimod skytten (den der skyder modstanderens kugler væk) som oftest har en kugle med stor diameter og lavere vægt. Mange spiller dog med den samme kugle i begge roller - og har det fint med det.

Hvad er forskellen på Boule og Petanque?
Ovenstående er nok det spørgsmål som en petanquespiller oftest får stillet, når 'ikke spillere' kommer forbi og bliver grebet af spillet. Næsten alle har hørt om Boule, men hvad er nu det her nye og svært udtalelige navn 'Petanque' for noget ?

Boule (kugle på fransk) er en fællesnævner for de mange kuglespil, som dyrkes i de midteuropæriske lande. Kuglespil som alle har det til fælles, at spilleren kaster en større kugle mod en mindre målkugle. Af forskellige kuglespil kan nævnes: Jeu Provencale, Lyonnaise, Petanque og det i Italien mest udbredte Boccia.

Petanque er dog langt det mest udbredte af de nævnte kuglespil, hvorfor man ofte hører spillet omtalt som Boule(s). Forskellen ligger mest i størrelsen af kuglerne og hvordan/hvor spilleren skal befinde sig, når kuglen kastes. Petanque er i den henseende lettest at lære - og kasteafstanden er kortest - og kuglerne mindst - og er selvfølgelig derfor den kuglesport, som appellerer til de fleste spillere.

Petanque i Danmark
Petanquespillet blev organiseret i Danmark ved stiftelsen af Dansk Petanque Forbund den 1. marts 1986 - og har i dag en moderne og velfungerende organisation med en række udvalg, der varetager såvel bredde- som eliteinteresser for både juniorer og seniorer.

Dansk Petanque Forbund deltager i stigende grad med hold i internationale mesterskaber (NM-EM-VM m.m.) og -turneringer. Der spilles danske mesterskaber i forskellige klasser - og landets mange klubber arrangerer det meste af året rangliste- og breddeturneringer samt andre 'kom sammen turneringer' og træningssamlinger. På klubniveau fungerer både den sociale og den konkurrencemæssige del godt sammen.

I en årrække var petanquespillet - med få undtagelser - kun en sæsonsport, men i de seneste år er der dukket velindrettede indendørs spillesteder op, hvor der gives gode muligheder for træning og socialt samvær for alle spillere, der ikke lægger kuglerne 'i bunden af skabet', når vinteren nærmer sig.

En ny disciplin: Præcisionsskydning
I præcisionsskydning kæmpes der om at score point på 5 forskellige øvelser med stigende sværhedsgrad. Til hver øvelse må skytten kaste en kugle fra henholdsvis 6, 7, 8 og 9 meters afstand. Det giver 20 kast à op til 5 point (max = 100 point).